به گزارش ایسنا، آدرس IP یا Internet Protocol Address یا به اصطلاح عمومی IP، شناسهای است که به هر دستگاه متصل به اینترنت یا شبکهای که از پروتکل اینترنت استفاده کند داده میشود. این شناسه کاملاً مجزا بوده و پروتکل به وسیله آن میفهمد که دادهها یا درخواستها به کدام کامپیوتر فرستاده یا از کدام یک دریافت خواهند شد؛ کاربرد آدرس IP شبیه به آدرس ایمیل است. درصورتی که آدرس ایمیل فردی را در دست نداشته باشیم، نمیتوانیم به وی ایمیل ارسال کنیم؛ در پروتکل اینترنت نیز چنین است.
نسخه 6 آی پی (IPv6) آخرین نسخه از پروتکل اینترنت بوده و با نسخه رایج 4 (IPv4) تفاوت بسیاری دارد؛ در ورژن 6، طول آدرسها 128 بیت بوده و دامنه بسیار گستردهای را پشتیبانی میکند و در سطح بینالمللی طی سالهای گذشته تلاشهای متعددی در حوزه گذر به IPV6 صورت گرفته است.
در واقع IPv4 یک بستر برای آدرسهای اینترنتی است که کشورهای جهان از آن استفاده میکنند اما کمبود این آدرس باعث مشکلاتی برای شرکتهای دولتی و خصوصی در کشورها شده که برای رفع آن ورژن جدیدی به نام IPV6 در بیشتر کشورهای جهان پیادهسازی شده و یا در حال پیادهسازی است.
افزایش فضای آدرسدهی، پیکربندی خودکار، امنیت بالاتر، مسیریابی کاراکتر، سهولت در ارتباطات چندگانه و پشتیبانی قوی از امکانات چندبخشی از جمله مزایای نظام آدرسدهی ورژن 6 است که در سند راهبردی گذر به این نظام به آن اشاره شده است.
بنابر اعلام رسمی یک سوم آدرسهای IPv4 در انحصار آمریکا قرار دارد و به عبارتی به ازای هر آمریکایی چهار IPv4 وجود دارد اما در ایران، سرانه هر کاربر از آدرسهای IPv4 میزان 0/25 و ما رتبه 34 دنیا از لحاظ تخصیص آدرسهای IPv4 داریم. تاکنون 20 درصد از کاربران نهایی ایران به IPv6 مهاجرت کردهاند و شبکههای دولتی و سازمانی در حال اخذ مجوزهای لازم برای گذار به IPv6 هستند.
همچنین اقداماتی درباره رزرو IPv6 توسط ایران انجام شده است به طوری که هم اکنون ایران از منظر رزرو IPv6 در جهان دارای رتبه 23 است. اما با توجه به پهنه جمعیتی کشور ایران و اختصاص حدود یک درصد از جمعیت کل دنیا در کشور ما، سهم بیشتری باید به ایران اختصاص مییافت.
با گذشت چند ماه از این اعلام رسمی رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در پاسخ به درخواستی مبنی بر فعال شدن پروتکل IPV6 در یک اپراتور ارتباطی برای رفع مشکل پکت لاست و کندی سرعت اینترنت اپراتور گفته شده، گفت که موضوع استفاده از IPv6 در دستور کار اپراتورهاست و به زودی در کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات مطرح خواهد شد.
در این راستا عیسی زارع پور - وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات- چندی پیش در ارائه گزارشی از عملکرد 1000 روز خدمت دولت سیزدهم با اشاره به این موضوع اظهار کرد: پیشرفت 50 درصدی طرح پشتیبانی کامل زیرساختهای ارتباطی کشور از نسخه 6 پروتکل اینترنت (IPv6) و بهره برداری از زیرساخت خدمات ابری «ابر ایران» در 9 نقطه کشور با مشارکت بخش خصوصی برای ارائه خدمات ابری به خدمات و سکوهای ایرانی، از دیگر اقدامات انجام شده برای تکمیل شبکه ملی اطلاعات است.
گفتنی است پیش از این تصریح شده بود که در سند معماری شبکه ملی اطلاعات تکالیفی وجود دارد که بخشی از آن بر استفاده از IPv6 در تمامی لایهها و شبکههای اختصاصی تاکید دارد و این موضوع، الزامی بر مهاجرت از IPv4 به IPv6 را برای کلیه ذینفعان ایجاد میکند.
انتهای پیام
0 دیدگاه