به گزارش پارسینه به نقل از اکوایران، اسرائیل وجنبش حزبالله لبنان از بامداد چهارشنبه، در چارچوب توافقی که آمریکا پیشنهاد داده و شامل آتشبس 60 روزه است، به بیش از یک سال درگیری پایان دادند.
جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، این توافق را اعلام کرد و گفت که هدف آن دستیابی به توقف دائمی درگیریها است. کابینه امنیتی اسرائیل نیز این توافق را تأیید کرد. نجیب میقاتی، نخستوزیر لبنان، از این توافق استقبال کرده و حزبالله نیز هفته گذشته آن را تأیید کرده است.
به گفته یک منبع ارشد سیاسی لبنانی که از مفاد آن آگاه است، این توافق که توسط آموس هوخشتاین، میانجیگر آمریکایی، مذاکره شده است، شامل پنج صفحه و 13 بخش است.
در ادامه خلاصهای از نکات اصلی این توافق آمده است:
توقف درگیریها
جو بایدن اعلام کرد که توقف درگیریها از ساعت 4 صبح به وقت محلی (02:00 به وقت گرینویچ) در روز چهارشنبه آغاز میشود. انتظار میرود که هر دو طرف از صبح چهارشنبه آتشبس را رعایت کنند.
منبع ارشد لبنانی گفت که انتظار میرود اسرائیل «هرگونه عملیات نظامی علیه خاک لبنان، از جمله علیه اهداف غیرنظامی و نظامی و نهادهای دولتی لبنان، از طریق زمین، دریا و هوا را متوقف کند.»
به گفته این منبع، تمام گروههای مسلح در لبنان، از جمله حزبالله و متحدانش نیز عملیات علیه اسرائیل را متوقف خواهند کرد.
عقبنشینی نیروهای اسرائیلی
دو مقام اسرائیلی اعلام کردند که ارتش اسرائیل ظرف 60 روز از جنوب لبنان عقبنشینی خواهد کرد. بایدن گفت که این عقبنشینی تدریجی خواهد بود و غیرنظامیان هر دو طرف میتوانند به خانههای خود بازگردند.
مقامات لبنانی به رویترز گفتند که لبنان پیشتر خواهان عقبنشینی سریعتر نیروهای اسرائیلی در طول دوره آتشبس بوده است. اکنون انتظار میرود این عقبنشینی ظرف ماه اول انجام شود. یکی از مقامات لبنانی به رویترز گفت که در متن توافق به حقوق لبنان و اسرائیل برای دفاع از خود اشاره شده است.
خروج حزبالله و استقرار ارتش لبنان
نیروهای حزبالله از مواضع خود در جنوب لبنان خارج شده و به شمال رودخانه لیتانی که حدود 30 کیلومتر شمال مرز با اسرائیل قرار دارد، منتقل خواهند شد.
به گفته منبع ارشد لبنانی، خروج آنها علنی نخواهد بود. او افزود که «تأسیسات نظامی حزبالله برچیده خواهد شد» اما مشخص نیست که این گروه خود این تأسیسات را جمعآوری خواهد کرد یا سلاحهایشان را هنگام خروج با خود خواهند برد.
ارتش لبنان نیروهایی را در جنوب رودخانه لیتانی مستقر خواهد کرد و حدود 5,000 سرباز در آنجا، از جمله در 33 پست مرزی با اسرائیل، حضور خواهند داشت.
یک منبع امنیتی لبنانی به رویترز گفت: «استقرار نیروها نخستین چالش است. سپس اینکه چگونه با ساکنانی که میخواهند به خانههایشان بازگردند، با توجه به خطرات ناشی از بقایای مهمات منفجرنشده، برخورد شود.»
بیش از 1.2 میلیون نفر به دلیل حملات اسرائیل به لبنان آواره شدهاند که بسیاری از آنها از جنوب لبنان هستند. حسن فضلالله، نماینده حزبالله در مجلس لبنان، به رویترز گفت که بازگشت آوارگان به خانههایشان یکی از اولویتهای حزبالله است.
دهها هزار نفر از آوارگان شمال اسرائیل نیز انتظار میرود که به خانههای خود بازگردند.
سازوکار نظارت
به گفته الیاس بوصعب، معاون رئیس پارلمان لبنان، یکی از نقاط اختلاف در روزهای پایانی منتهی به توافق آتشبس، نحوه نظارت بر اجرای آن بود.
سازوکاری سهجانبه که پیشتر میان نیروهای حافظ صلح سازمان ملل (یونیفل)، ارتش لبنان و ارتش اسرائیل وجود داشت، اکنون گسترش یافته و شامل ایالات متحده و فرانسه خواهد شد. بوصعب گفت که ریاست این گروه بر عهده ایالات متحده خواهد بود.
نظارت و حملات یکجانبه اسرائیل
یک مقام اسرائیلی و یک دیپلمات غربی به رویترز گفتند که اسرائیل موظف است موارد نقض احتمالی را به سازوکار نظارتی گزارش دهد و ایالات متحده و فرانسه با همکاری یکدیگر مشخص خواهند کرد که آیا تخلفی صورت گرفته است یا خیر.
در بیانیه مشترک جو بایدن و امانوئل مکرون آمده است که فرانسه و ایالات متحده برای اطمینان از اجرای کامل این توافق همکاری خواهند کرد.
حملات یکجانبه اسرائیل
مقامات اسرائیلی تأکید کردهاند که اگر ارتش تهدیدی برای امنیت اسرائیل شناسایی کند، از جمله انتقال سلاح و تجهیزات نظامی به این گروه، به حمله به حزبالله ادامه خواهد داد.
یکی از مقامات اسرائیلی به رویترز گفت که آموس هوخشتاین، نماینده ویژه ایالات متحده که این توافق را مذاکره کرده است، به طور مستقیم به بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، اطمینان داده که اسرائیل میتواند چنین حملاتی را در خاک لبنان انجام دهد.
نتانیاهو پس از نشست کابینه امنیتی در یک سخنرانی تلویزیونی گفت که اسرائیل در صورت نقض توافق از سوی حزبالله به این گروه حمله خواهد کرد.
این مقام اسرائیلی افزود که اسرائیل از پهپادها برای نظارت بر تحرکات زمینی در لبنان استفاده خواهد کرد.
مقامات لبنانی میگویند که این بند در توافقی که آنها پذیرفتهاند وجود ندارد و لبنان با هرگونه نقض حاکمیت خود مخالف است.
0 دیدگاه