افزایش فروش سلاح‌های آمریکایی به عربستان بدون توجه به بحران‌هایی که این کشور با آن‌ها دست و پنجه نرم می‌کند در نهایت تنها منجر به تقویت تروریسم در خاورمیانه میشود.
کد خبر: ۵۸۷۸۸
تاریخ انتشار: ۲۵ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۱:۴۶        15 June 2019

 افزایش فروش سلاح‌های آمریکایی به عربستان در سایه بحران‌های بین المللی که ریاض با آن‌ها دست و پنجه نرم می‌کند باعث به وجود آمدن بحث و جدل‌های فراوانی در میان افکار عمومی جهان شده است.

ترور جمال خاشقجی منتقد و روزنامه نگار سعودی در استانبول در کنار تجاوز ۵ ساله عربستان به یمن و کشتار وحشیانه مردم این کشور و کمک‌های تسلیحاتی عربستان به تروریست‌ها در سوریه در سایه حمایت تسلیحاتی این کشور از خلیفه حفتر فرمانده ارتش ملی لیبی برای ایجاد یک حاکمیت نظامی دیکتاتور در این کشور و هم چنین حمایت ریاض از شورای نظامی سودان برای سرکوب مردم این کشور و ارائه کمک‌های تسلیحاتی به این شورا در کنار اعدام‌های گسترده مخالفان و حتی کودکان و نوجوانان در عربستان همه و همه نه تنها باعث نشده تا فروش سلاح‌های آمریکایی به عربستان کم رنگ شده و کاهش یابد بلکه این روند طی هفته‌های اخیر با شدت قابل ملاحظه‌ای انجام شده است. بر همین اساس بررسی‌های صورت گرفته از فروش میلیارد‌ها دلار جنگ افزار توسط برخی ایالت‌های آمریکا به عربستان و امارات حکایت دارد.



به‌رغم استفاده از تسلیحات نظامی در جنگ یمن علیه مردم بی‌گناه این کشور، کاخ سفید مجوز ساخت قطعات بمب‌های پیشرفته در داخل عربستان را صادر کرد. دولت دونالد ترامپ در ماه گذشته با اعلام وضع اضطراری روند فروش تسلیحات نظامی به عربستان و امارات را تسریع بخشید.

صدور مجوز شرایط اضطراری اجازه می‌دهد تا شرکت دفاعی رایتون آمریکا با عربستان سعودی برای ساخت ۱۲۰ هزار قطعه بمب‌های پیشرفته در داخل کشور با پشتیبانی از جنگنده‌ای اف ۱۵، موشک‌های ضدتانک و سایر تجهیزات همکاری کند. اقدام اخیر دونالد ترامپ برای فروش ۸ میلیارد دلار از تسلیحات نظامی به عربستان و امارات به نوعی دور زدن کنگره این کشور به شمار می‌رود.

بر اساس همین مجوز، همکاری‌های نظامی میان آمریکا و عربستان به مرحله‌ای رسیده که ریاض می‌تواند سلاح‌های سری آمریکایی با قدرت و تکنولوژی بسیار بالا را برای نخستین بار در خاک خود بسازد.

سازمان‌های حقوق بشری بر این باورند که ساخت این قطعات در داخل عربستان باعث می‌شود تا ریاض به بمب‌های پیشرفته دسترسی پیدا کرده و از آنان برای سرکوب مردم یمن استفاده کند. اعضای مجلس سنای آمریکا نیز طی روز‌های گذشته اعلام کردند که این کشور آماده فروش سلاح به ارزش هشت میلیارد دلار به عربستان، امارات و اردن است.

فرانسه نیز سعی کرده از این رقابت عقب نماند و فروش تسلیحات نظامی به عربستان را به میزان ۵۰ درصد افزایش داده به طوریکه پاریس حدود یک میلیارد یورو سلاح به عربستان‌سعودی فروخته است. گزارش سالانه دولت فرانسه نشان می‌دهد که میزان فروش سلاح از سوی این کشور به عربستان‌سعودی در سال ۲۰۱۸ میلادی، ۵۰ درصد افزایش یافته است.

این اقدام دولت فرانسه بیانگر وجود نفاق گسترده و سیاست‌های یک بام و دو هوای پاریس در قبال مسائل منطقه خاورمیانه است چرا که وزیر خارجه فرانسه به تازگی جنگ عربستان علیه یمن را یک جنگ کثیف خوانده و خواهان توقف آن شده بود، اما تنها چند روز بعد از این سخنان دولت فرانسه از افزایش فروش تسلیحات به ریاض خبر داد.

به نظر می‌رسد آمریکا برای آنکه بتواند هم چنان به دوشیدن گاو شیرده خود در منطقه ادامه دهد اقدام به ایجاد تنش‌های جعلی و ساختگی در خاورمیانه می‌کند تا روند فروش سلاح به کشور‌های مرتجع عربی و در رأس آن‌ها عربستان با خلل رو به رو نشود. ایجاد موج ایران هراسی در خاورمیانه و نشان دادن این کشور به عنوان دشمن نخست اعراب به جای رژیم صهیونیستی نیز در قالب همین استراتژی آمریکا و شخص دونالد ترامپ برای فروش سلاح می‌گنجد. البته نباید از تشدید تنش میان کشور‌های عربی توسط عوامل آمریکا برای فروش این تسلیحات نیز چشم پوشی کرد.



کشور‌های عربی حوزه خلیج فارس که خریدار بخش اعظم سلاح‌های آمریکا در منطقه هستند به خوبی می‌دانند که ایران هرگز طی دهه‌های گذشته حتی یک گلوله به سمت آن‌ها شلیک نکرده و همواره مسیر تعامل را با همسایگان خود در پیش گرفته است.

وجود اختلافات در سیاست‌های خارجی کشور‌های منطقه امری عادی به شمار می‌رود، اما آمریکا سعی دارد تا با پررنگ کردن این اختلافات زمینه را برای فروش هر چه بیشتر تسلیحات به آن‌ها مهیا کند تا جاییکه این کشور‌ها تبدیل به انبار نگهداری سلاح‌های آمریکایی شده اند.

هر چقدر فروش سلاح به عربستان و امارات افزایش یابد به تبع آن جنگ فرسایشی یمن نیز طولانی‌تر شده و تروریست‌ها در سوریه، لیبی، عراق و دیگر کشور‌ها تقویت می‌شوند. عربستان با استفاده از همین سلاح‌ها اخیراً حملات گسترده‌ای را علیه قبال استان المهره یمن انجام داده و با استفاده از سلاح‌های سنگین مواضع این قبایل را در منطقه شحن بمباران کرد.

این در حالیست که به تازگی خودرو‌های نظامی آمریکایی از نوع هاموی در خیابان‌های خارطوم دیده شده است. باید به این نکته اشاره کنیم که تجهیزات و سلاح‌های آمریکایی در سودان از ۲۶ سال قبل تاکنون ممنوع است و این خودرو‌ها به وفور در عربستان و امارات یافت می‌شود. از تمام این داده‌ها می‌توان نتیجه گرفت که یکی از موارد استفاده از سلاح‌های آمریکایی در دست عربستان سرکوب ملت آزادی خواه سودان به شمار می‌رود.

نکته قابل توجه در این خصوص این است که آمریکا این سلاح‌ها را در اختیار محمد بن سلمان، ولی عهد جوان و ناپخته سعودی قرار می‌دهد که از زمان بر سر کار آمدن خود و به دست گرفتن سیاست خارجه این کشور نشان داده که تاب ادامه یافتن سیاست‌های محافظه کارانه و سنتی پدر خود را نداشته و به دنبال پیاده کردن سیاست‌های تهاجمی و ماجراجویانه و جنگ طلبانه در خاورمیانه و حتی کشور‌های آفریقایی است.

البته ریاض با وجود اینکه تا بن دندان به سلاح‌های آمریکایی مجهز شده تاکنون نتوانسته مانع عملیات موفقیت آمیز نیرو‌های مقاومت یمن علیه تأسیسات نفتی خود و فرودگاه جیزان شود که تاکنون چندین بار توسط پهپاد‌های یمنی هدف قرار گرفته است.

در هر صورت باید گفت که تنها کاربرد دست آویز نخ نمای آمریکا برای تشدید موج ایران هراسی در منطقه فروش بیشتر سلاح به کشور‌های عربی حوزه خلیج فارس بوده و در نهایت نتیجه‌ای جز تقویت تروریسم در خاورمیانه نخواهد داشت.
برچسب ها: اطلس خبر
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: