به گزارش پارسینه؛ در روزها و ماه های اخیر، شاهد انتشار برخی آمارهای قابل تامل با محوریت پدیده ازدواج در ایران بوده ایم. به عنوان مثال، برخی آمارها از ازدواج بیش از 25 هزار دختر و پسر جوان با افراد بالای 50 سال حکایت داشته است. در عین حال، برخی به طور خاص از وجود 300 هزار مورد پدیده چندهمسری در ایران خبر می دهند. جدای از این ها، در زمینه آمارهای مرتبط با طلاق نیز برخی گزارش ها حاکی از این هستند که از هر 3 ازدواج 1 مورد به طلاق ختم می شود.
برخی دیگر نیز تاکید دارند که از هر 5 ازدواج، 2 مورد به طلاق منجر می شود. البته که گزارش های متنوعی نیز در مورد بالارفتن سن ازدواج منتشر می گردد. اگرچه برخی کارشناسان نسبت به صحت برخی از این آمارها ابراز تردید می کنند با این حال، آنچه واقعی است این نکته می باشد که پدیده ازدواج در ایران با تحولات و نکات تازهای همراه شده است که خوانش و تحلیل آن ها از اهمیت زیادی برخوردار است. از این رو، با توحه به آمارهایی که پیشتر به آن ها اشاره شد، توجه به 3 نکته ضروری است.
اول اینکه کشورمان در سال های اخیر به نحو ملموسی با مشکلات و چالش های اقتصادی دست به گریبان بوده است. این مساله بدون تردید با بازتاب های احتماعی قابل توجهی نیز همراه بوده است. موضوعی که یکی از نمودهای عینی خود را در قالب الگوهای تازه با محوریت پدیده ازدواج به نمایش می گذارد.
اینکه می بینیم از بالارفتن سن ازدواج صحبت می شود یا مثلا از ازدواج دختران و پسران جوان با افراد بالای 50 سال صحبت می شود، تا حد زیادی معطوف به مشکلات اقتصادی است که در ایران شاهد آن هستیم. در واقع، افراد برای تامین نیاز مالی خود است که به سمت این ازدواج ها حرکت می کنند. البته که در مواردی نظیر افزایش آمارهای طلاق هم می توان تا حد زیادی ردپای مشکلات اقتصادی را مشاهده کرد. موضوعی که مورد اشاره بسیاری از تحلیلگران و صاحب نظرانِ امر هم بوده است.
نکته دوم اینکه باید اذعان کنیم که روند تحولات در جهان جدید به شدت سرعت گرفته است. در این راستا، به عنوان مثال، ظرف تنها 20 سال شاهد ظهور سه نسل جدید با نام های Z، آلفا و متا هستیم که بروندادهای عصر دیجیتال هستند و شیوه فکری و زندگی خاص خود را دارند. حال در این وضعیت، اینکه شاهد تغییر برخی الگوهای اجتماعی تحت تاثیر ظهور تفکرات جدید باشیم، امری طبیعی به نظر می رسد.
به عنوان مثال، در زمینه بالارفتن سن ازدواج، به نحو ملموسی می توان تاثیرات این پدیده را مشاهده کرد. از این رو، ظهور واقعیت های تازه در رابطه با پدیده ازدواج، تابعی از خودنمایی مسائل جدید در حوزه زندگی اجتماعی انسان ها است.
و در نهایت سوم اینکه برخلاف آنچه در نگاه اول به نظر می رسد، برخی معتقدند که برخی اشتباهات آماری را در مواجهه با آنچه به عنوان آمارها و الگوهای ازدواج در ایران معرفی شود، باید مد نظر داشت. به عنوان مثال، عدهای معتقدند در بحث چندهمسری در ایران، نسبتِ مردان متاهل در کشورمان به زنان متاهل نمی خورد و این یعنی پای اتباع خارجی در میان است.
در واقع، شاهد ازدواج مردان ایرانی با اتباع غیرایرانی هستیم که بعضا ثبت هم نمی شود. در عین حال، در مورد اینکه گفته می شود 25 هزار دختر و پسر جوان با افراد بالای 50 سال ازدواج کرده اند نیز گفته می شود که در صورتی که فاصله سنی افراد ازدواج کرده با یکدیگر حداقل 20 سال باشد، این ازدواج تا حدی الگویی غیرمتعارف دارد.
ورای همه این ها، سازمان ثبت احوال نیز مدعی است که برخی تحلیل های غلط راجع به آمارهای ازدواج در ایران مطرح می شود که مبنای علمی ندارند و به این سازمان ارتباطی پیدا نمی کنند. از این رو، در مورد آمارهای مطرح در زمینه ازدواج در ایران نیز مجادلات جدی وجود دارد. موضوعی که خود بعضا بر تحلیل ها در این حوزه سایه می افکند.
0 دیدگاه