روز گذشته در دهمین راهپیمایی اعتراضی سراسری علیه اصلاحات دولت مکرون، دوباره صدها هزار نفر در فرانسه به خیابان آمده و دست به اعتراض زدند. شمار تظاهرکنندگان ۹۰۰ هزار نفر برآورد شده و به گفته پلیس، در حاشیه تظاهرات در شماری از شهرها درگیری و اغتشاش روی داده است.
به گزارش خبرگزاری آلمان، در تظاهراتی که اتحادیههای کارگری ترتیب داده بودند، دانشآموزان و دانشجویان هم شرکت داشتند. شماری از مدارس و دانشگاهها بسته ماندند.این تظاهرات دوباره با اعتصاب در برخی از بخشهای خدماتی نیز همراه بود. از جمله قطار سراسری کشور مشمول این اعتصاب میشد.
دولت آمانوئل مکرون تغییر در قوانین بازنشستگی از جمله افزایش سن بازنشستگی از ۶۲ به ۶۴ سال را با استفاده از اختیارات ویژه قانونی و بدون تصویب در پارلمان (مجمع ملی) تبدیل به قانون کرده است.روز گذشته پلیس، حضور پرشماری داشته و گفته میخواهد از تکرار خشونتهای روز پنجشنبه جلوگیری کند.
بزرگترین کنفدراسیون اتحادیههای کارگری در فرانسه از رئیس جمهور مکرون خواسته است که تغییر قانون بازنشستگی را متوقف کند. این اتحادیه میگوید میلیونها نفر با افزایش میانگین سن بازنشستگی به ۶۴ سال مخالفند.
همزمان با این اعتراضات، از صبح امروز بسیاری از اصناف مانند کارگران حمل و نقل نیز دست به اعتصاب زدند و کارگران شهرداری هم اعتصاب خود را ادامه دادند. از سوی دیگر دانشجویان بسیاری هم به معترضان پیوسته و از خواستههای آنها حمایت کردند.
در تظاهرات خیابانی پیش از این نزدیک به چهار میلیون نفر در ۳۰۰ شهر فرانسه به خیابانها آمدند. گزارشها حاکی از آن است که روزانه ۲۵۰ تا ۳۰۰ معترض دستگیر میشوند.
بر اساس گزارشها تمامی خیابانهای منتهی به محل تجمع معترضان در پاریس مسدود شده و تعداد زیادی از نیروهای پلیس در این محدوده مستقر شدهاند.
علاوه بر پاریس، در چند شهر مهم دیگر فرانسه نیز اعتراضات و اعتصاباتی شکل گرفته است طوری که به گفته وزارت کشور فرانسه، بیش از ۱۰ هزار نیروی پلیس در این شهرها به خدمت گرفته شدهاند تا امنیت را حفظ کنند.
دولت فرانسه میگوید بر سر این قانون بازنشستگی با اتحادیه مذاکره نخواهد کرد، اما موضوعات دیگر قابل مذاکره است. مکرون که در هر دو کارزار انتخاباتی ریاست جمهوری خود وعده انجام اصلاحات قانون بازنشستگی را داده بود، میگوید برای حفظ تعادل مالی کشور نیاز به این تغییر است.
در تظاهرات پیشین، پلیس ضدشورش در مواردی به گاز اشکآور و ماشین آبپاش متوسل شده و برخی از معترضان هم در مواردی با پرتاب سنگ با پلیس درگیر شدند و اقدام به آتش زدن اماکنی چون پاسگاههای پلیس کردند.
در جریان اعتراضات پنجشنبه شهرداری بورودو در جنوب غربی فرانسه به آتش کشیده شد.
بهرغم تداوم اعتراضات، رفتار و رویکرد دولت نشانهای از انعطاف وجود. لورن برگر، رئیس بزرگترین اتحادیه کارگری فرانسه (CFDT)، روز سهشنبه از امکان میانجیگری میان معترضان و دولت سخن گفت. او خواستار آن شد که اجرای قانون برای مدتی منتفی شود تا امکان رایزنی حلقهای کوچکی از میانجیگران فراهم آید. الیور وران، سخنگوی دولت، این پیشنهاد را رد کرده و گفته است: «بدون میانجی هم میتوان با هم صحبت کرد».
برگزاری تظاهرات اعتراضی در روز سهشنبه سبب شد که دیدار چارلز سوم، پادشاه بریتانیا، از فرانسه هم به تعویق بیافتد. اما خبر خوب برای شهروندان پاریس این بود که بعد از سه هفته اتحادیه کارگری CGT، که از جمله شاغلان خدمات نظافت شهری را شامل میشود، به اعتصاب این بخش پایان دهد و دفع انبوهی از زباله در خیابانها و محلات پاریس به جریان بیافتد. شهرداری مجبور شده است به دلیل حجم بالای زبالهها، لودر به کار بگیرد.
از سوی دیگر نتایج نظرسنجی انجام شده توسط موسسه «بیویای» نشان میدهد که فقط ۲۸ درصد از شرکتکنندگان از عملکرد امانوئل ماکرون، رئیسجمهوری فرانسه رضایت دارند که این رقم نسبت به ماه فوریه ۶ امتیاز کاهش داشته است. بر اساس نتایج این نظرسنجی که طی روزهای ۲۴ و ۲۵ مارس انجام شده، میزان محبوبیت ماکرون در حال نزدیک شدن به پایینترین سطح خود از زمان بحران «جلیقهزردها» در سال ۲۰۱۸ میلادی است که در آن زمان حدود ۲۶ درصد بود.
اما ماکرون با وجود سقوط میزان محبوبیتش به زیر خط نمادین ۳۰ درصد، همچنان بر اجرای قانون جدید نظام بازنشستگی که بسیاری از فرانسویها با آن مخالف هستند، تأکید دارد.