به گزارش پارسینه به نقل از ایرنا، علی سید زاده ادامهداد: با افزایش دمای هوا، مصرف آب نیز بهطور میانگین بین 2 تا پنج درصد افزایش پیدا میکند و در صورت عدم رعایت مصرف در روزهای پیک، ممکن است کاهش فشار آب را تجربه کنیم.
وی حداقل سرانه مصرف آب در کشور را حدود 195 لیتر به ازای هر نفر در شبانهروز دانست که این میزان بسته به شرایط هر شهر متفاوت خواهد بود و خاطرنشانکرد: الگوهای مصرف در هر کشور بر اساس اقلیم و شرایط منابع آبی آن کشور متفاوت است. با این حال، بانک جهانی حداقل مصرف آب برای هر فرد را 100 لیتر در شبانهروز اعلام کرده است.
مدیرکل دفتر مدیریت مصرف آبفای کشور، الگوی مصرف تعریفشده در کشور را معادل 130 لیتر در شبانهروز اعلام کرد که یک فرد میتواند نیازهای ضروری روزمره خود را با آن تامین کند.
سیدزاده افزود: مقایسه عدد 195 لیتر فعلی با الگوی 130 لیتری نشاندهنده مصرف بالای آب در کشور است و باید تلاش کنیم تا به الگوی مصرف نزدیک شویم.
خوزستان، البرز، لرستان، زنجان، فارس و تهران جزو پرمصرفها
وی خاطرنشان کرد: استانهای خوزستان، البرز، لرستان، زنجان، فارس و تهران جزو استانهای پرمصرف هستند که در این میان، تهران در بین پنج استان نخست پرمصرف قرار دارد و میانگین مصرف آب در پایتخت حدود 190 لیتر به ازای هر نفر در شبانهروز است.
مدیرکل دفتر مدیریت مصرف آبفای کشور گفت: همچنین استانهای خراسان شمالی، سیستان و بلوچستان، مرکزی و نیز شهر مشهد جزو استانها و مناطق کممصرف محسوب می شوند و کمترین میزان مصرف در استان خراسان شمالی با 140 لیتر ثبت شده است و شهر مشهد نیز با مصرفی حدود 130 لیتر در شبانهروز، مطابق با الگوی مصرف عمل کرده است.
سیدزاده، عوامل متعددی را در میزان مصرف آب موثر دانست که از جمله میتوان به میزان ذخایر آبی، فشار شبکههای توزیع، رفتار مصرفکنندگان، سبک زندگی و استفاده از تجهیزات کاهنده مصرف اشاره کرد که البته در برخی مناطق، فرهنگ مدیریت بهینه مصرف نهادینه شده است.
ضرورت مدیریت در زمان مصرف
وی افزود: مدیریت زمان مصرف یکی از کلیدیترین راهکارها برای کاهش مصرف آب است به عنوان مثال، بیشترین مصرف آب در منازل به استحمام و استفاده از سرویس بهداشتی مربوط میشود هریک دقیقه باز بودن دوش حمام بین 15 تا 20 لیتر آب مصرف میکند اگر هنگام استحمام تنها 5 دقیقه دوش را ببندیم، میتوانیم بین 75 تا 100 لیتر صرفهجویی کنیم که در کلانشهرهایی مانند تهران بسیار قابلتوجه خواهد بود.
کولرهای آبی در تابستان بین 400 تا 600 لیتر آب مصرف میکنند
مدیرکل دفتر مدیریت مصرف آبفای کشور تجهیزات کاهنده مصرف را دارای دو دسته آببر و آبپخش دانست و ادامه داد: تجهیزات آببر مانند ماشین لباسشویی، ظرفشویی و کولرهای آبی هستند که ضروری است از نمونههای کممصرف آنها استفاده شود.
سید زاده خاطرنشان کرد:کولر آبی در تابستان بین 400 تا 600 لیتر آب مصرف میکند، اما با نصب سایهبان ساده میتوان بین 10 تا 20 درصد در مصرف آب آن صرفهجویی کرد.
وی ادامه داد: تجهیزات آبپخش نیز شامل سردوشهای حمام و شیرآلات آشپزخانه هستند که استفاده از نمونههای کاهنده مصرف آنها میتواند به کاهش چشمگیر مصرف آب کمک کند.
مدیرکل دفتر مدیریت مصرف آبفای کشور فرسودگی لولهها را از عوامل اصلی هدررفت آب برشمرد و گفت: کنترل و کاهش هدررفت آب در شبکههای توزیع، یکی از برنامههای اولویتدار وزارت نیرو و شرکت آب و فاضلاب است.
سید زاده ادامه داد: در حال حاضر حدود 15 درصد از آب بهصورت فیزیکی هدر میرود که بخشی از آن ناشی از فرسودگی لولههاست.
کاهش 48 درصدی بارندگی در استان تهران
وی در باره وضعیت بحرانی ذخایر آبی در تهران خاطرنشان کرد میانگین بارندگی در تهران تا به امروز 136 میلیمتر بوده درحالیکه میانگین بلندمدت آن 226 میلیمتر است به عبارتی، شاهد کاهش 48 درصدی بارندگی در استان تهران هستیم که زنگ خطر جدی محسوب میشود.
نصب مخزن اصولی و پمپ استاندارد ضروری
مدیرکل دفتر مدیریت مصرف آبفای کشور در باره تأثیر فشار آب بر مصرف و هدررفت ادامه داد: در شهرهایی با ذخایر پایین آب، مدیریت فشار در شبکههای توزیع اجرا میشود هرچه فشار آب بالاتر باشد، احتمال هدررفت و مصرف بیشتر خواهد بود.
سیدزاده گفت: در تهران، مناطقی که تحت تأثیر کمآبی بیشتری قرار دارند، تحت پهنهبندی آبی قرار گرفتهاند و در آنها مدیریت فشار اعمال میشود در چنین مناطقی حداقل آب برای یک طبقه تأمین میشود و برای تأمین آب طبقات بالاتر، نصب مخزن اصولی و پمپ استاندارد ضروری است.
وی با بیان اینکه برنامهای برای نوبتبندی آب در کشور و بهویژه پایتخت نداریم، خاطرنشان کرد: در مناطق و محدودههایی از شهر تهران که تحت تاثیر کمآبی و تنش آبی است، برای پایدار نگهداشتن شبکه توزیع آب، پروژههای مدیریت تقاضا و کنترل فشار آب اعمال خواهد شد.
مدیرکل دفتر مدیریت مصرف آبفای کشور از اجرای پروژههای متعددی مانند جلوگیری از نشتی سد لار و انتقال آب از سد طالقان به تهران خبر داد که بخشهایی از این پروژهها در کوتاهمدت به نتیجه رسیده است.
0 دیدگاه