دیپلمات‌های غربی به رویترز خبر دادند؛
دیپلمات‌های غربی گفته اند که هدف عربستان از سازش با قطر و دیگر اقدامات داوطلبانه در روز‌های اخیر، جلب نظر دولت بایدن برای ادامه مقابله با برجام و ایران است.
کد خبر: ۸۷۱۴۴
تاریخ انتشار: ۰۲ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۵:۵۴        21 January 2021

آغاز خوش‌رقصی‌های عربستان برای بایدن جهت مقابله با برجام
 
 محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، که چند ماه گذشته را به دور از حواشی سپری کرده بود بار دیگر با تحرکات دیپلماتیک و اقتصادی به مرکز توجهات بازگشته تا به گفته دیپلمات‌ها به جو بایدن نشان بدهد که کشورش شریکی ارزشمند برای آمریکا است.

تنها در چند هفته گذشته عربستان سعودی سازش با قطر را اعلام کرد، تولید نفت خود را برای ایجاد ثبات در بازار داوطلبانه کاهش داد و طرح جدیدی برای متنوع سازی اقتصاد ارائه کرد.

سه دیپلمات خارجی به رویترز گفته اند که ولیعهد جوان چه در پشت صحنه و چه در نخستین حضور در صندلی میانی نشست شورای همکاری خلیج فارس تلاش می‌کند تا چهره یک دولتمرد قابل اطمینان و عملگرا را، به ویژه در رابطه با ایران، به دولت بایدن عرضه کند.

محمد بن سلمان که در ابتدای روی کار آمدن به عنوان یک اصلاحگر دیده می‌شد، پس از قتل جمال خاشقچی، روزنامه نگار سعودی- آمریکایی، و تلاش برای در هم کوبیدن رقبایش در خاندان سلطنتی این وجهه را از دست داد.

یک دیپلمات غربی مستقر در خاورمیانه گفته است که ولیعهد سعودی می‌داند «عصر جدیدی آغاز شده» و ریاض نیاز دارد تا در زمینه‌هایی همچون حقوق بشر امتیازاتی بدهد که در مواردی همچون برجام اولویت‌های خودش را پیش ببرد.

جو بایدن که انتظار می‌رود برای احیای توافق هسته‌ای وارد گفتگو با ایران شود، وعده داده است که در قبال نقض حقوق بشر و جنگ یمن موضع سختگیرانه تری در قبال عربستان اتخاذ کند.
 
آغاز خوش‌رقصی‌های عربستان برای بایدن جهت مقابله با برجام

این دیپلمات گفت عربستان نمی‌خواهد که گزینه برجام بار دیگر روی میز قرار بگیرد و وجهه سازی‌های اخیر ریاض به تغییر دولت در آمریکا مرتبط است.

یک دیپلمات دیگر به رویترز گفته است که نگرانی ریاض از سیاست دولت بایدن درباره ایران دلیلی بود که برای قرار دادن حوثی‌ها در فهرست گروه‌های تروریستی توسط دولت ترامپ تلاش کرد.

او گفت محمد بن سلمان مایل است که قواعدی برای مواجهه با مسئله ایران و یمن تعریف کند و همزمان عربستان سعودی را به عنوان یک عضو بلند مرتبه در جامعه جهانی معرفی کند که باید از آن دفاع شود.

مقامات سازمان ملل متحد هشدار داده اند که تروریستی خواندن حوثی‌ها می‌تواند یمن را به یک قحطی بزرگ بکشاند و بایدن باید این تصمیم را برگرداند.

این دیپلمات غربی سازش‌های اخیر با اسرائیل و قطر را هم در راستای اعمال فشار با ایران می‌داند و می‌گوید: «توافق با قطر راهی است که کشور‌های حاشیه خلیج فارس را برای مخالفت با توافق هسته به طور خاص و ایران به طور کلی، در کنار اسرائیل قرار می‌دهد.»

وزیر خارجه قطر اخیرا گفته بود که اکنون زمان گفتگو با ایران است و دوحه می‌تواند در این زمینه میانجیگری کند.

یک دیپلمات دیگر گفته است که سعودی‌ها تلاش می‌کنند تا زمان و پول از دست رفته برای طرح‌های بلندپروازانه ولیعهد را که به دنبال شیوع ویروس کرونا و خروج سرمایه گذاران خارجی پس از قتل جمال خاشقچی روی داد، جبران کنند.

بن سلمان روز ۱۳ ژانویه با حضوری کم سابقه در یک برنامه تلوزیونی از طرح یک شهر بدون کربن به عنوان نخستین ساخت و ساز بزرگ پروژه «نئوم» پرده برداشت. نئوم یک پروژه ۵۰۰ میلیارد دلاری برای یک منطقه اقتصادی پیشرو است که از زمان اعلام آن در سال ۲۰۱۷ تا کنون پیشرفت اندکی داشته است.

چند روز بعد او در اردوگاه صحرایی اختصاصی خودش در نشست مجازی «مجمع جهانی اقتصاد» درباره فرصت‌های سرمایه گذاری به ارزش ۶ تریلیون دلار در عربستان سخنرانی کرد.

کریستین اسمیت دیوان، پژوهشگر ارشد «موسسه کشور‌های عربی خلیج [فارس]» در واشنگتن درباره این پروژه‌ها می‌گوید: «عربستان سعودی با چالش‌های عمده‌ای برای دگرگون کردن اقتصاد داخلیش روبه رو است و پس از کووید-۱۹ این مسیر خطرناکتر هم شده است. آن‌ها به پول، شریک و تعامل جهانی نیاز دارند.»
برچسب ها: اطلس خبر
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: