تکاپوی آمریکا برای ادامه محدودیتهای تهران در بازار تسلیحات؛
وزیر خارجه ایالات متحده نسبت به حمایت اروپایی‌ها از پیش‌نویس قطعنامه تمدید تحریم تسلیحاتی ایران در شورای امنیت سازمان ملل ابراز اطمینان کرد و گفت که دلیلی برای عدم حمایت آنها نمی‌بیند.
کد خبر: ۷۹۰۸۴
تاریخ انتشار: ۲۳ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۵:۲۰        13 August 2020

 ایالات متحده هفته گذشته نسخه اصلاح‌شده و تازه‌ای از پیش‌نویس قطعنامه تحریم تسلیحاتی ایران را به شورای امنیت داد. این طرح معامله تسلیحاتی با ایران را به مدتی نامعلوم و "تا زمانی که شورای امنیت تصمیم دیگری بگیرد" ممنوع می‌کند. در شرایطی که روسیه و چین با تحریم تسلیحاتی ایران مخالفت کرده‌اند، آمریکا مدعی شده هدفش از ارائه متن تازه آن است که حمایت هرچه بیشتر ۱۵ عضو شورای امنیت را جلب کند.

کلی کرفت، نماینده آمریکا در سازمان ملل گفت که در طرح تازه نظر‌های مشاورتی مورد توجه قرار گرفته است. او تصریح کرد، همان طور که همه می‌دانند "باید همه کاری انجام داد تا ایران از خرید و فروش سلاح‌های متعارف منع شود".

او در بیانیه‌ای گفت: «عقل سلیم حکم می‌کند که حامی شماره یک تروریسم در جهان نباید به امکانات بیشتری برای آسیب زدن به جهان در اختیار بگیرد».

دیپلمات‌ها گفته‌اند که طرح پیشنهادی آمریکا می‌تواند روز پنجشنبه به صورت نهایی درآید و روز جمعه در شورای امنیت به رأی‌گیری گذاشته شود.

به گفته خبرگزاری‌هایی که به متن پیش‌نویس دست یافته‌اند، این متن از متنی که آمریکا در ماه ژوئن ارائه داده بود، مختصرتر است و تنها چهار بند دارد درحالی‌که متن قبلی ۳۵ بند داشت.

گفته می‌شود هدف آمریکا از "اصلاح" طرح این است که بتواند آرای هرچه بیشتری برای تصویب قطعنامه کسب کند، زیرا متن پیشین حاوی موادی بود که گفته می‌شد از تحریم تسلیحاتی بسیار فراتر رفته است.

مجید تخت‌روانچی، نماینده ایران در سازمان ملل، در پیامی توییتری گفته است که آمریکا به خاطر مخالفت اعضای شورای امنیت، "مجبور شد طرح پیشین را پس بگیرد و پیش‌نویس تازه‌ای مطرح کند". او می‌گوید که سرشت و هدف طرح جدید مشابه پیش‌نویس قبلی است.

اما مایک پومپئو که به پراگ، پایتخت جمهوری چک، سفر کرده است، در مصاحبه‌ای با رادیو اروپای آزاد گفت: «هیچ دلیلی ندارد که کشور‌های اروپایی بخواهند از ایران حمایت کنند تا بتواند به تسلیحات نظامی دست پیدا کند.»

وی با اشاره پیش‌نویس قطعنامه ایالات متحده که به شورای امنیت سازمان ملل تسلیم شده است، اظهار داشت: «من فکر می‌کنم که آن‌ها [اروپایی‌ها]کاملا متوجه هستند که این چیست؛ و امیدوارم که به همان ترتیب در سازمان ملل به آن رای بدهند. امیدوارم که چنین خواهند کرد.»

تحریم‌های تسلیحاتی ایران مطابق با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد روز ۱۸ اکتبر ۲۰۲۰ (۲۷ مهر امسال) پایان می‌یابد، اما آمریکا در تلاش است تا این تحریم‌ها تمدید شود.

پومپئو در پاسخ به سئوالی درباره اقدام احتمالی روسیه و چین در وتوی این قطعنامه هشدار داد که در این صورت ایالات متحده از مکانیسم ماشه استفاده خواهد کرد، مکانیسمی که در توافق هسته‌ای با ایران پیش‌بینی شده و اجازه می‌دهد که همه تحریم‌ها علیه ایران باز‌گردد.

وی اظهار داشت: «ما کاری می‌کنیم که [همه تحریم‌ها]بازگردد. ما طبق قطعنامه ۲۲۳۱ از این حق برخورداریم و چنین خواهیم کرد.»
 
اما پمپئو نگفت چطور آمریکا که یکطرفه از برجام خارج شده، در موارد تنبیهی علیه ایران، آمریکا را ملزم به اجرای مکانیسم ماشه محق می داند؟
 
به تازگی خبرگزاری رویترز گزارش داده که بریتانیا، فرانسه و آلمان تلاش‌هایی برای متقاعد کردن روسیه و چین برای موافقت با تمدید تحریم تسلیحاتی ایران انجام داده‌اند، اما «به‌نظر می‌رسد نتیجه‌ای نداشته است».

یک دیپلمات چینی به این خبرگزاری گفته است که تمدید تحریم تسلیحاتی ایران فاقد پایه و اساس حقوقی است و به تلاش‌ها برای حفظ برجام آسیب می‌رساند.
 
از سوی دیگر محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان گفته است که پیش نویس قطعنامه تمدید تحریم تسلیحاتی ایران "قطعا رای نمی‌آورد".

ظریف پس از جلسه هیات دولت ایران گفته "یقین دارم که قطعنامه آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی رای نخواهد آورد و به احتمال قریب به یقین با قطعنامه جدیدی روبه‌رو نمی‌شویم".
 
همچنین ظریف گفته ایالات متحده "برای شعور اعضای شورای امنیت احترام قائل نیست و فکر می‌کند اگر یک مطلب را از ۵ صفحه به ۵ خط تبدیل کنند اعضای شورای امنیت فکر می‌کنند این مطلب تغییر محتوایی کرده است".
برچسب ها: اطلس خبر
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: