معاون وزیر جهاد کشاورزی، وزارت نیرو را محکوم کرده است که نباید آب در اختیار برنجکاران مناطق غیرشمالی قرار دهد، این درحالی است که هنوز مشخص نیست براساس قانون مسئوسولیت نظارت بر آب مصرفی کشاورزان بر عهده کدام وزارت است؟
کد خبر: ۱۳۶۰۴
تاریخ انتشار: ۲۸ شهريور ۱۳۹۵ - ۰۹:۳۸        18 September 2016
معاون وزیر جهاد کشاورزی، وزارت نیرو را محکوم کرده است که نباید آب در اختیار برنجکاران مناطق غیرشمالی قرار دهد، این درحالی است که هنوز مشخص نیست براساس قانون مسئوسولیت نظارت بر آب مصرفی کشاورزان بر عهده کدام وزارت است؟

به گزارش اطلس خبر، در حالی که این روزها بحران آب به یک مساله جدی تبدیل شده است و بسیاری از کشاورزان و برنجکاران برای تامین آب زراعی خود با مشکل مواجه هستند ، وزارتخانه‌های نیرو و جهادکشاورزی همچنان توپ را به زمین یکدیگر پاس می دهند و از زیر بار مسئولیت شانه خالی می کنند.

این در حالی است که معاون امور زراعت وزارت جهاد می گوید برای محدود کردن کشت برنج در مناطق غیرشمالی، وزارت نیرو نباید آب را در اختیار کشاورزان برنجکار این مناطق قراردهد.

عباس کشاورز با بیان اینکه مساله را صورت‌جلسه و  طرح جایگزین نیز ارائه کرده است، گفت: با این وجود، موضوع آب در اختیار وزارت جهاد کشاورزی نیست و ما نمی‌توانیم داخل مزرعه شویم و ببینیم کشاورز چه چیزی کشت می‌کند، ما فقط سیاست ابلاغ می‌کنیم و می‌گوییم چه محصولی باید جایگزین کشت برنج شود.

نکته قابل تامل آن است که چرا در حالی که بیش از 90 درصد آب کشور در اختیار وزارت جهادکشاورزی است و همچنین در بودجه های عمومی دولت نیز حدود 2 هزار میلیارد تومان اعتبار برای این بخش پیش بینی شده است، این وزارتخانه برای وزارت نیرو تعیین تکلیف می کند، این در حالی است که به گفته «چیت چیان» وزیر نیرو، وزارت نیرو مصرف کننده آب نیست بلکه مصرف آب را مدیریت می کند.

چندی پیش نیز معاون وزیر جهاد کشاورزی، بابت عدم مدیریت تحویل آب به بخش کشاورزی از وزارت نیرو انتقاد کرده و گفته بود تحویل مدیریت شده آب به بخش کشاورزی توسط وزارت نیرو در حال حاضر امری ضروری و از مطالبات به حق وزارت جهاد کشاورزی و کشاورزان است. جالب آنکه وزارت جهاد کشاورزی مدعی آب زراعی است، وزارت نيرو مدعی آب شرب شهری و صنعتی است، سازمان آبخيزداری و منابع طبيعی خود را مالک آب‌های زيرزمينی می‌داند، آب و فاضلاب روستايی نيز قنات ها را در مالکيت حقوقی خود می داند و...

حال آنکه تنها چیزی که این وسط اهمیت ندارد وضعیت بحران آب در کشور است. اعداد و ارقامی که وزارت نیرو درباره وضعیت آب توصیف   می‌کند، بسیار نگران کننده است و شواهد از کاهش سرانه آب کشور حکایت دارد و اگر این وضعیت به درستی مدیریت نشود شاید بتوان گفت که در سال‌های آینده اتفاقات ناخوشایندی خواهد افتاد اما وزرا این روزها ظاهرا به جای همکاری با یکدیگر برای پیدا کردن راه حلی برای این بحران به بهانه های مختلف مسئولیت را به دیگری حواله و شانه از زیر بار مسوولیت خالی می کنند.

در همین حال، دبیرکل خانه کشاورز می گوید کوتاهی وزارت نیرو در انجام وظایفش باعث شده تا جهاد کشاورزی هرطور می‌خواهد برنامه ریزی می‌کند این در حالی است که بدون تایید وزارت نیرو، وزارت جهاد کشاورزی نباید مخیر باشد که هرگونه که خواست، سیاست‌گذاری کند.

به گفته عیسی کلانتری، سیاست وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر عدم حمایت از کشت برنج در استان‌های غیرشمالی و عدم موفقیت این وزارتخانه نشان دهنده آن است که منافع ملی در سیاست‌های تولیدی جایگاهی ندارد.

در حقیقت وزارت جهاد قسمت آسان کار را  که ابلاغ سیاست بوده انجام داده است  اما در عمل اقدامی نمی‌کند و آب تاراج می‌شود.

در واقع، اختلاف وزارت کشاورزی و وزارت نیرو بر سر مدیریت نادرست مصرف آب، نه تنها مشکلی را حل نکرده بلکه به شرایط بحرانی موجود دامن زده و آینده ای مبهم را برای ایران در سالهای آتی رقم خواهند زد. 

نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: